![]() |
2011.04.19. 21:19
2011.04.20. 05:55
spider2 írta:Ok Ok! Az ULF 51-es lába van rákötve BM54 rádió modul 10-es lábára ami csinálja a némítást hívás közben. Így már minden világos, köszönöm a segítséget. Holnap nekiállok amikor lesz egy kis időm!
2011.04.20. 08:29
odus írta:spider2 írta:Ok Ok! Az ULF 51-es lába van rákötve BM54 rádió modul 10-es lábára ami csinálja a némítást hívás közben. Így már minden világos, köszönöm a segítséget. Holnap nekiállok amikor lesz egy kis időm!
Szia!
Azt nem tudom, mit bír el az ULF némító kimenete. Azt is csinálhatod,
hogy szerzel egy kisebb relét, és a hangszórót kapcsolod vele, nem az erősítő tápját.
Odus
2011.04.20. 09:13
spider2 írta:odus írta:spider2 írta:Ok Ok! Az ULF 51-es lába van rákötve BM54 rádió modul 10-es lábára ami csinálja a némítást hívás közben. Így már minden világos, köszönöm a segítséget. Holnap nekiállok amikor lesz egy kis időm!
Szia!
hogy szerzel egy kisebb relét, és a hangszórót kapcsolod vele, nem az erősítő tápját.
Odus
Hajnalba te ezen gondolkozol?Egyébként jobb lenne ha az erősítő sem kapna addig szuflát mig nincs rá szükség. Lehet hogy nem fogja tudni kapcsolni az ULF a relét? Az baj egyébként ha nagyobb a relé mint amilyen kellene, vagy nem okoz működés beli problémát ha mondjuk 5A helyett 25 A-es?
2011.04.20. 09:51
odus írta:spider2 írta:odus írta:spider2 írta:Ok Ok! Az ULF 51-es lába van rákötve BM54 rádió modul 10-es lábára ami csinálja a némítást hívás közben. Így már minden világos, köszönöm a segítséget. Holnap nekiállok amikor lesz egy kis időm!
Szia!
Odus
Hajnalba te ezen gondolkozol?Egyébként jobb lenne ha az erősítő sem kapna addig szuflát mig nincs rá szükség. Lehet hogy nem fogja tudni kapcsolni az ULF a relét? Az baj egyébként ha nagyobb a relé mint amilyen kellene, vagy nem okoz működés beli problémát ha mondjuk 5A helyett 25 A-es?
Szia!
Nagyobb reléhez nagyobb behúzóáram kell, az ULF kímélése szempontjából lenne jó egy éppen elég
teljesítményű relé. Egy relét biztosan be tud húzni az ULF, PMiki is így oldott meg valamit.
A 25A-es feleslegesen nagynak tűnik. Ha a hangszórókört szakítod meg, kisebbel is megúszod.
12 W 4 ohmon kevesebb mint 2 A terhelés.
Odus
2011.04.20. 10:20
spider2 írta:Nos éppen most mértem meg, tehát az erősítő hívás indításkor kb. 50mA áramot vesz fel maxon ez utána leesik 20mA körülre alap állapotban pedig 11mA-en áll amikor nincs hívás (a hangerő az erősítőn le van véve mert bőven elég hang van alapjáraton). Tehát akkor elég egy 1-2 A-es relét megvennem ezek szerint?
2011.04.20. 11:21
odus írta:spider2 írta:Nos éppen most mértem meg, tehát az erősítő hívás indításkor kb. 50mA áramot vesz fel maxon ez utána leesik 20mA körülre alap állapotban pedig 11mA-en áll amikor nincs hívás (a hangerő az erősítőn le van véve mert bőven elég hang van alapjáraton). Tehát akkor elég egy 1-2 A-es relét megvennem ezek szerint?
Amit írtál, aszerint elég lenne egy 100mA-es is. 1-2 A biztosan elég lesz.
Tulajdonképpen kapcsolhatnád egy tranzisztorral is, akkor nem kattogna.![]()
Odus
2011.04.20. 16:22
--------------------------------------
{ @Erősítő +12V @ }
{ }
{ }
{ }
{ }
{ @+12V }
{ @Mute @+12V }
---------------------------------------
2011.04.20. 22:01
Az erősitő 12 voltja mit keres a relé behúzó tekercs lábán?Vagy rosszul értelmezem a rajzot?spider2 írta:Na sikerült megvenni a relét, ez lenne az:
Sikerült bekötni, működik is ahogy kell. Egyetlen gondom maradt még, hogy amikor leveszem a gyújtást nem kapcsolja szét a bluetooth kapcsolatot. Eddig ahogy levettem a gyújtást kb 10 másodperc múlva szétkapcsolt. Olyan mintha gyújtás után is lenne az ulf-en áram.
Szerk: fél óra után bezárva az autó de az ULF-hez hozzá tudok kapcsolódni a telóval. Szóval valami csak nem jó. Széthúztam mindent hogy ne merítse az akkut. Erre kellene valami ötlet hogy jól működjön. (dióda?)
Most így van bekötve és így működik: (a kukacok a relé lábai)
{ @Erősítő +12V @ }
{ }
{ }
{ }
{ }
{ @+12V }
{ @Mute @+12V }
2011.04.21. 06:23
admin írta:Az erősitő 12 voltja mit keres a relé behúzó tekercs lábán?Vagy rosszul értelmezem a rajzot?spider2 írta:Na sikerült megvenni a relét, ez lenne az:
Sikerült bekötni, működik is ahogy kell. Egyetlen gondom maradt még, hogy amikor leveszem a gyújtást nem kapcsolja szét a bluetooth kapcsolatot. Eddig ahogy levettem a gyújtást kb 10 másodperc múlva szétkapcsolt. Olyan mintha gyújtás után is lenne az ulf-en áram.
Szerk: fél óra után bezárva az autó de az ULF-hez hozzá tudok kapcsolódni a telóval. Szóval valami csak nem jó. Széthúztam mindent hogy ne merítse az akkut. Erre kellene valami ötlet hogy jól működjön. (dióda?)
{ @Erősítő +12V @ }
{ }
{ }
{ }
{ }
{ @+12V }
{ @Mute @+12V }
2011.04.21. 06:29
admin írta:Az erősitő 12 voltja mit keres a relé behúzó tekercs lábán?Vagy rosszul értelmezem a rajzot?spider2 írta:Na sikerült megvenni a relét, ez lenne az:
{ @Erősítő +12V @ }
{ }
{ }
{ }
{ }
{ @+12V }
{ @Mute @+12V }
2011.04.21. 08:11
odus írta:admin írta:Az erősitő 12 voltja mit keres a relé behúzó tekercs lábán?Vagy rosszul értelmezem a rajzot?spider2 írta:Na sikerült megvenni a relét, ez lenne az:
{ @Erősítő +12V @ }
{ }
{ }
{ }
{ }
{ @+12V }
{ @Mute @+12V }
Szia!
Én is azt látom, amit admin. A behúzótekercsre kellene mennie a fix 12 V-nak és az ULF Mute lábának.
középsőre a +12V jó, és a jobb szélsőnek kellene mennie az erősítőre, ha a képen látható
lábkiosztást rajzoltad le. Így az erősítő kap tápot a tekercsen keresztül,
és híváskor nem kellene működnie, szóval van egy kis rejtély a dologban.
Egyébként nekem az ULF nem bont el, ha hívás közben kiveszem a kulcsot,
akkor is megy tovább. Az ULF kap állandó 12V-ot is, nem csak gyújtás utánit.
Odus
2011.04.21. 10:30
2011.04.21. 10:37
odus írta:Szia!
Ha a régi, sistergős, fixen összekötött erősítő-bekötést helyreállítod, akkor mi a helyzet?
Ha úgy jó, akkor tényleg a relé kavar be. Lehet, hogy a behúzótekercsen át visszakerülő +12V okoz valami gondot, bár ott alapból is +12V van, ha nem némít, amennyire én tudom.
Odus
2011.04.21. 11:47
spider2 írta:odus írta:Szia!
Ha a régi, sistergős, fixen összekötött erősítő-bekötést helyreállítod, akkor mi a helyzet?
Ha úgy jó, akkor tényleg a relé kavar be. Lehet, hogy a behúzótekercsen át visszakerülő +12V okoz valami gondot, bár ott alapból is +12V van, ha nem némít, amennyire én tudom.
Odus
Azt írtam hogy akkor a kulcs kivétel után pár másodpercre rá szét is kapcsolja a bluetooth kapcsolatot automatikusan ahogy kell. Igen, úgy ez a része jól működik.
Relével viszont már nem bontja a kapcsolatot és folyamatosan bekapcsolva marad a bluetooth, tehát kulcs kivétel után fél óra múlva sem bontja a kapcsolatot (kipróbálva). Sőtt ha megszakítom a telón a kapcsolatot manuálisan utánna vissza is tudok kapcsolódni rá úgy hogy az autó le van zárva fél órája. Na ez a nem semmi....Kiakaszt már most teljesen.
2011.04.21. 21:45
Valószínű az van amit Odus ír.Próbálj meg egy diódát sorba kötni a relével,hogy ne tudjon vissza menni a feszültség.odus írta:spider2 írta:odus írta:Szia!
Odus
Azt írtam hogy akkor a kulcs kivétel után pár másodpercre rá szét is kapcsolja a bluetooth kapcsolatot automatikusan ahogy kell. Igen, úgy ez a része jól működik.
Relével viszont már nem bontja a kapcsolatot és folyamatosan bekapcsolva marad a bluetooth, tehát kulcs kivétel után fél óra múlva sem bontja a kapcsolatot (kipróbálva). Sőtt ha megszakítom a telón a kapcsolatot manuálisan utánna vissza is tudok kapcsolódni rá úgy hogy az autó le van zárva fél órája. Na ez a nem semmi....Kiakaszt már most teljesen.
Szia!
Azt gyanítom, hogy fennálló hívást érzékel, azért nem bontja el a kapcsolatot.
Azt nem tudom, hogy a némításra kötött relé tekercsén eső feszültségnek van-e
ehhez köze. Esetleg egy tranzisztor a relé helyett megoldhatná a gondot.
Esetleg írhatnál PMiki klubtársnak, ő használ relét, talán tud valami okosat.
Odus
2011.04.22. 07:58
admin írta:Valószínű az van amit Odus ír.Próbálj meg egy diódát sorba kötni a relével,hogy ne tudjon vissza menni a feszültség.
2011.04.22. 08:24
spider2 írta:admin írta:Valószínű az van amit Odus ír.Próbálj meg egy diódát sorba kötni a relével,hogy ne tudjon vissza menni a feszültség.
Ezt fogom ma kipróbálni, meglátjuk hogy így már végre jó lesz-e.
2011.04.22. 09:25
odus írta:spider2 írta:admin írta:Valószínű az van amit Odus ír.Próbálj meg egy diódát sorba kötni a relével,hogy ne tudjon vissza menni a feszültség.
Szia!
Ha a némítás testet ad, nem lesz jó a dióda, mert ahhoz, hogy a test átmenjen,
a katódját kell az ulf felé kötni, így az anódja kerül a relé felé, és átjön a tekercsen
a +12-a.6 V.
Odus
2011.04.22. 09:41
spider2 írta:odus írta:spider2 írta:admin írta:Valószínű az van amit Odus ír.Próbálj meg egy diódát sorba kötni a relével,hogy ne tudjon vissza menni a feszültség.
Szia!
Ha a némítás testet ad, nem lesz jó a dióda, mert ahhoz, hogy a test átmenjen,
a katódját kell az ulf felé kötni, így az anódja kerül a relé felé, és átjön a tekercsen
a +12-a.6 V.
Odus
Azthiszem hogy a némítás +12V-ot ad nem testet. Kimértük a múltkor mikor a relét kötöttük be. Így akkor jó lehet a dióda?