Facebook E39.hu Google+ E39.hu Youtube E39.hu Twitter E39.hu Instagram E39.hu
Hozzászólás küldése

Re: E39 Telefon

2011.04.19. 21:19

Látom ez megoldódott :franko: Feleslegesen válaszoltam a Pü-re de azt olvastam előbb.

2011.04.20. 05:55

spider2 írta:Ok Ok! Az ULF 51-es lába van rákötve BM54 rádió modul 10-es lábára ami csinálja a némítást hívás közben. Így már minden világos, köszönöm a segítséget. Holnap nekiállok amikor lesz egy kis időm! ;)

Szia!

Azt nem tudom, mit bír el az ULF némító kimenete. Azt is csinálhatod,
hogy szerzel egy kisebb relét, és a hangszórót kapcsolod vele, nem az erősítő tápját.

Odus

2011.04.20. 08:29

odus írta:
spider2 írta:Ok Ok! Az ULF 51-es lába van rákötve BM54 rádió modul 10-es lábára ami csinálja a némítást hívás közben. Így már minden világos, köszönöm a segítséget. Holnap nekiállok amikor lesz egy kis időm! ;)

Szia!

hogy szerzel egy kisebb relét, és a hangszórót kapcsolod vele, nem az erősítő tápját.

Odus

Hajnalba te ezen gondolkozol? :) Egyébként jobb lenne ha az erősítő sem kapna addig szuflát mig nincs rá szükség. Lehet hogy nem fogja tudni kapcsolni az ULF a relét? Az baj egyébként ha nagyobb a relé mint amilyen kellene, vagy nem okoz működés beli problémát ha mondjuk 5A helyett 25 A-es?

2011.04.20. 09:13

spider2 írta:
odus írta:

Szia!

Odus

Hajnalba te ezen gondolkozol? :) Egyébként jobb lenne ha az erősítő sem kapna addig szuflát mig nincs rá szükség. Lehet hogy nem fogja tudni kapcsolni az ULF a relét? Az baj egyébként ha nagyobb a relé mint amilyen kellene, vagy nem okoz működés beli problémát ha mondjuk 5A helyett 25 A-es?

Szia!

Nagyobb reléhez nagyobb behúzóáram kell, az ULF kímélése szempontjából lenne jó egy éppen elég
teljesítményű relé. Egy relét biztosan be tud húzni az ULF, PMiki is így oldott meg valamit.
A 25A-es feleslegesen nagynak tűnik. Ha a hangszórókört szakítod meg, kisebbel is megúszod.
12 W 4 ohmon kevesebb mint 2 A terhelés.

Odus

2011.04.20. 09:51

odus írta:
spider2 írta:
odus írta:

Szia!

Odus

Szia!

Nagyobb reléhez nagyobb behúzóáram kell, az ULF kímélése szempontjából lenne jó egy éppen elég
teljesítményű relé. Egy relét biztosan be tud húzni az ULF, PMiki is így oldott meg valamit.
A 25A-es feleslegesen nagynak tűnik. Ha a hangszórókört szakítod meg, kisebbel is megúszod.
12 W 4 ohmon kevesebb mint 2 A terhelés.

Odus

Nos éppen most mértem meg, tehát az erősítő hívás indításkor kb. 50mA áramot vesz fel maxon ez utána leesik 20mA körülre alap állapotban pedig 11mA-en áll amikor nincs hívás (a hangerő az erősítőn le van véve mert bőven elég hang van alapjáraton). Tehát akkor elég egy 1-2 A-es relét megvennem ezek szerint?

2011.04.20. 10:20

spider2 írta:Nos éppen most mértem meg, tehát az erősítő hívás indításkor kb. 50mA áramot vesz fel maxon ez utána leesik 20mA körülre alap állapotban pedig 11mA-en áll amikor nincs hívás (a hangerő az erősítőn le van véve mert bőven elég hang van alapjáraton). Tehát akkor elég egy 1-2 A-es relét megvennem ezek szerint?

Amit írtál, aszerint elég lenne egy 100mA-es is. 1-2 A biztosan elég lesz.
Tulajdonképpen kapcsolhatnád egy tranzisztorral is, akkor nem kattogna. :D

Odus

2011.04.20. 11:21

odus írta:
spider2 írta:Nos éppen most mértem meg, tehát az erősítő hívás indításkor kb. 50mA áramot vesz fel maxon ez utána leesik 20mA körülre alap állapotban pedig 11mA-en áll amikor nincs hívás (a hangerő az erősítőn le van véve mert bőven elég hang van alapjáraton). Tehát akkor elég egy 1-2 A-es relét megvennem ezek szerint?

Amit írtál, aszerint elég lenne egy 100mA-es is. 1-2 A biztosan elég lesz.
Tulajdonképpen kapcsolhatnád egy tranzisztorral is, akkor nem kattogna. :D

Odus

Felőlem kattoghat, elég hátul lesz szerintem nem fogom hallani. ;) Köszönöm a segítséget, ma megpróbálok elszaladni valami elektronikai üzletbe. Ha valami nem megy akkor még jelentkezem, nehogy tönkre tegyek valamit. :roll:

2011.04.20. 16:22

Na sikerült megvenni a relét, ez lenne az: Kép
Sikerült bekötni, működik is ahogy kell. Egyetlen gondom maradt még, hogy amikor leveszem a gyújtást nem kapcsolja szét a bluetooth kapcsolatot. Eddig ahogy levettem a gyújtást kb 10 másodperc múlva szétkapcsolt. Olyan mintha gyújtás után is lenne az ulf-en áram.

Szerk: fél óra után bezárva az autó de az ULF-hez hozzá tudok kapcsolódni a telóval. Szóval valami csak nem jó. Széthúztam mindent hogy ne merítse az akkut. Erre kellene valami ötlet hogy jól működjön. (dióda?)
Most így van bekötve és így működik: (a kukacok a relé lábai) :)
--------------------------------------
{ @Erősítő +12V @ }
{ }
{ }
{ }
{ }
{ @+12V }
{ @Mute @+12V }
---------------------------------------

2011.04.20. 22:01

spider2 írta:Na sikerült megvenni a relét, ez lenne az: Kép
Sikerült bekötni, működik is ahogy kell. Egyetlen gondom maradt még, hogy amikor leveszem a gyújtást nem kapcsolja szét a bluetooth kapcsolatot. Eddig ahogy levettem a gyújtást kb 10 másodperc múlva szétkapcsolt. Olyan mintha gyújtás után is lenne az ulf-en áram.

Szerk: fél óra után bezárva az autó de az ULF-hez hozzá tudok kapcsolódni a telóval. Szóval valami csak nem jó. Széthúztam mindent hogy ne merítse az akkut. Erre kellene valami ötlet hogy jól működjön. (dióda?)
{ @Erősítő +12V @ }
{ }
{ }
{ }
{ }
{ @+12V }
{ @Mute @+12V }
Az erősitő 12 voltja mit keres a relé behúzó tekercs lábán?Vagy rosszul értelmezem a rajzot?

2011.04.21. 06:23

admin írta:

{ @Erősítő +12V @ }
{ }
{ }
{ }
{ }
{ @+12V }
{ @Mute @+12V }
Az erősitő 12 voltja mit keres a relé behúzó tekercs lábán?Vagy rosszul értelmezem a rajzot?

Szia!

Én is azt látom, amit admin. A behúzótekercsre kellene mennie a fix 12 V-nak és az ULF Mute lábának.
középsőre a +12V jó, és a jobb szélsőnek kellene mennie az erősítőre, ha a képen látható
lábkiosztást rajzoltad le. Így az erősítő kap tápot a tekercsen keresztül,
és híváskor nem kellene működnie, szóval van egy kis rejtély a dologban.
Egyébként nekem az ULF nem bont el, ha hívás közben kiveszem a kulcsot,
akkor is megy tovább. Az ULF kap állandó 12V-ot is, nem csak gyújtás utánit.

Odus

2011.04.21. 06:29

admin írta:

{ @Erősítő +12V @ }
{ }
{ }
{ }
{ }
{ @+12V }
{ @Mute @+12V }

Valószínű rosszúl, mi is ott rontottuk el az elején hogy a felső két pontot hittük a tekercs két végének. De rájöttünk hogy az alsó két szélső az miután kimértük. Csak valami még nem jó hogy gyújtás levétel után is megkapja az energiát az ULF.

2011.04.21. 08:11

odus írta:
admin írta:

{ @Erősítő +12V @ }
{ }
{ }
{ }
{ }
{ @+12V }
{ @Mute @+12V }

Szia!

Én is azt látom, amit admin. A behúzótekercsre kellene mennie a fix 12 V-nak és az ULF Mute lábának.
középsőre a +12V jó, és a jobb szélsőnek kellene mennie az erősítőre, ha a képen látható
lábkiosztást rajzoltad le. Így az erősítő kap tápot a tekercsen keresztül,
és híváskor nem kellene működnie, szóval van egy kis rejtély a dologban.
Egyébként nekem az ULF nem bont el, ha hívás közben kiveszem a kulcsot,
akkor is megy tovább. Az ULF kap állandó 12V-ot is, nem csak gyújtás utánit.

Odus

Üdv!

Szóval ha kiveszem a relét és mindent az eredeti állapotba állítok (direkt megnéztem) kulcs kivétel után automatikusan bontja a bluetooth kapcsolatot és eddig is így csinálta. Szerintem ez is a normális, mert miért működjön amikor már nem ülünk az autóban? Tegnap kipróbáltam hogy az autó lezárása után 40 perccel amikor már a váltó mellett a P betű sem világított a bluetoothoz tudtam kapcsolódni, tehát feleslegesen fogyaszt. Ezek szerint valami kavart csinál a relé.
Egyébként kap állandó 12V-ot az ULF, viszont én a 12V-ot a gyújtás 12V-ról vettem le. A képen a 16-os pinről ami rá van kötve a relé alján középre és jobb szélre. Bal szélen a mute szál van kötve megcsapolva ami megy az ULF-ből a rádió modulba és jobb felül baloldalt van a kis erősítő bemenetének a +12V. Hol van a hiba?
Kép

2011.04.21. 10:30

Szia!

Ha a régi, sistergős, fixen összekötött erősítő-bekötést helyreállítod, akkor mi a helyzet?
Ha úgy jó, akkor tényleg a relé kavar be. Lehet, hogy a behúzótekercsen át visszakerülő +12V okoz valami gondot, bár ott alapból is +12V van, ha nem némít, amennyire én tudom.

Odus

2011.04.21. 10:37

odus írta:Szia!

Ha a régi, sistergős, fixen összekötött erősítő-bekötést helyreállítod, akkor mi a helyzet?
Ha úgy jó, akkor tényleg a relé kavar be. Lehet, hogy a behúzótekercsen át visszakerülő +12V okoz valami gondot, bár ott alapból is +12V van, ha nem némít, amennyire én tudom.

Odus

Azt írtam hogy akkor a kulcs kivétel után pár másodpercre rá szét is kapcsolja a bluetooth kapcsolatot automatikusan ahogy kell. Igen, úgy ez a része jól működik.
Relével viszont már nem bontja a kapcsolatot és folyamatosan bekapcsolva marad a bluetooth, tehát kulcs kivétel után fél óra múlva sem bontja a kapcsolatot (kipróbálva). Sőtt ha megszakítom a telón a kapcsolatot manuálisan utánna vissza is tudok kapcsolódni rá úgy hogy az autó le van zárva fél órája. Na ez a nem semmi.... :D Kiakaszt már most teljesen.

2011.04.21. 11:47

spider2 írta:

Odus

Azt írtam hogy akkor a kulcs kivétel után pár másodpercre rá szét is kapcsolja a bluetooth kapcsolatot automatikusan ahogy kell. Igen, úgy ez a része jól működik.
Relével viszont már nem bontja a kapcsolatot és folyamatosan bekapcsolva marad a bluetooth, tehát kulcs kivétel után fél óra múlva sem bontja a kapcsolatot (kipróbálva). Sőtt ha megszakítom a telón a kapcsolatot manuálisan utánna vissza is tudok kapcsolódni rá úgy hogy az autó le van zárva fél órája. Na ez a nem semmi.... :D Kiakaszt már most teljesen.

Szia!

Azt gyanítom, hogy fennálló hívást érzékel, azért nem bontja el a kapcsolatot.
Azt nem tudom, hogy a némításra kötött relé tekercsén eső feszültségnek van-e
ehhez köze. Esetleg egy tranzisztor a relé helyett megoldhatná a gondot.
Esetleg írhatnál PMiki klubtársnak, ő használ relét, talán tud valami okosat.

Odus

2011.04.21. 21:45

odus írta:
spider2 írta:

Odus

Szia!

Azt gyanítom, hogy fennálló hívást érzékel, azért nem bontja el a kapcsolatot.
Azt nem tudom, hogy a némításra kötött relé tekercsén eső feszültségnek van-e
ehhez köze. Esetleg egy tranzisztor a relé helyett megoldhatná a gondot.
Esetleg írhatnál PMiki klubtársnak, ő használ relét, talán tud valami okosat.

Odus
Valószínű az van amit Odus ír.Próbálj meg egy diódát sorba kötni a relével,hogy ne tudjon vissza menni a feszültség.

2011.04.22. 07:58

admin írta:Valószínű az van amit Odus ír.Próbálj meg egy diódát sorba kötni a relével,hogy ne tudjon vissza menni a feszültség.

Ezt fogom ma kipróbálni, meglátjuk hogy így már végre jó lesz-e.

:franko:

2011.04.22. 08:24

spider2 írta:
admin írta:Valószínű az van amit Odus ír.Próbálj meg egy diódát sorba kötni a relével,hogy ne tudjon vissza menni a feszültség.

Szia!

Ha a némítás testet ad, nem lesz jó a dióda, mert ahhoz, hogy a test átmenjen,
a katódját kell az ulf felé kötni, így az anódja kerül a relé felé, és átjön a tekercsen
a +12-a.6 V.

Odus

2011.04.22. 09:25

odus írta:
spider2 írta:

Szia!

a katódját kell az ulf felé kötni, így az anódja kerül a relé felé, és átjön a tekercsen
a +12-a.6 V.

Odus

Azthiszem hogy a némítás +12V-ot ad nem testet. Kimértük a múltkor mikor a relét kötöttük be. Így akkor jó lehet a dióda?

2011.04.22. 09:41

spider2 írta:
odus írta:
spider2 írta:

Szia!

a +12-a.6 V.

Odus

Azthiszem hogy a némítás +12V-ot ad nem testet. Kimértük a múltkor mikor a relét kötöttük be. Így akkor jó lehet a dióda?

Szia!

Akkor nem nagyon értem, mi a gond. A diódát általában leválasztásra szokták használni.
Az ULF némító jele - tegyük fel, hogy +12V - bemegy a BM54-be, illetve a relébe is.
Ha nincs némítás, testet kap a relé mindkét oldala, ha van némítás, jön az ULF felől
a +12, behúz a relé, de ebben az esetben nincs visszajutó +12V. Az csak akkor lehetne,
ha az ULF testet adna némításkor. Ettől függetlenül, ha +12V a némító jel, a relé felé menő ágba érdemes betenni egy diódát, hogy leválassza a relét.

Odus
Hozzászólás küldése

VigLink badge