* *
Pontos idő: 2026.04.30. 12:39

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2592 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 130  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.20. 01:23 
Moderátor
Moderátor

Adott köszi: 16 alkalommal
Kapott köszik: 93 alkalommal
Széria kód: E39
Motor tipusa: 540iA
Évjárata: 1999
Kivitele: Touring
Blog: Blog megtekintése (0)
Ha lessz időm majd válaszolok a pocilacinak.

Jackson, aki most el mert dolog idő van.

Megosztás FacebookMegosztás TwitterMegosztás Google+
Vissza a tetejére

Hozzászólás adatai
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.20. 01:30 
Törzsvendég
Törzsvendég

Adott köszi: 11 alkalommal
Kapott köszik: 11 alkalommal
Motor tipusa: M57
Évjárata: 2001
Kivitele: Sedan
drhamori írta:
Apa8 írta:
Mér van az, hogy a gyári doksiba a motorolaj mennyiséget M57-hez 6,5l. De az én autómba mindig belemegy a 7,5l.
Pedig annyit azér nem öntök mellé. 8) 8) 8) 8)

Azt gondolom, a különbség abból adódhat, hogy míg a gyári adat az optimum (MIN-MAX között középen) szintig szól - ezzel szemben Te a MAX jelig töltöd fel a motort kenőanyaggal. (Ami szerintem nem feltétlenül helyes.)

Hát nem teljesen maxra szoktam beállítani az olaj szintet, hanem inkább 3/4-re.
De a max szint se gond. Ha problémás lenne akkor a max jelölést alacsonyabbra tennék szerintem.
A hűtővizet se az alsó szintre töltöd.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.20. 01:32 
Törzsvendég
Törzsvendég

Adott köszi: 11 alkalommal
Kapott köszik: 11 alkalommal
Motor tipusa: M57
Évjárata: 2001
atizba írta:
azt hittem felrobbanok, mikor az utolso olajcseremen a szervizben a szerelo csavo meg raontott fel litert... direkt azert viszek 6.5 literrel, hogy ne legyen kisertes.

erre hat nem kerestek hatul a raktarban meg fel liternyi olajat?!? :evil:
szamlazasnal meg az orruk ala nyomtam a kezikonyvet, hogy nem fizetek semmi tobbletet. oda se megyek tobbet meg kereknyomast ellenoriztetni se!

meg azt hiszem akkor volt eloszor es utoljara, hogy magara hagytam az autom egy szervizben, es helyette elmentem dolgozni.

Nálam 6,5l az alsó nivót se éri el.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.20. 12:40 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 1167 alkalommal
Kapott köszik: 1230 alkalommal
Széria kód: E61
Évjárata: 2006
Blog: Blog megtekintése (9)
Apa8 írta:
drhamori írta:
Apa8 írta:
Mér van az, hogy a gyári doksiba a motorolaj mennyiséget M57-hez 6,5l. De az én autómba mindig belemegy a 7,5l.
Pedig annyit azér nem öntök mellé. 8) 8) 8) 8)

Azt gondolom, a különbség abból adódhat, hogy míg a gyári adat az optimum (MIN-MAX között középen) szintig szól - ezzel szemben Te a MAX jelig töltöd fel a motort kenőanyaggal. (Ami szerintem nem feltétlenül helyes.)

Hát nem teljesen maxra szoktam beállítani az olaj szintet, hanem inkább 3/4-re.
De a max szint se gond. Ha problémás lenne akkor a max jelölést alacsonyabbra tennék szerintem.
A hűtővizet se az alsó szintre töltöd.

A MAX és főleg a MAX fölé töltött olajmennyiség már károsíthatja a szimmeringeket szerintem. A hűtővíznél az én logikám szerint nincs akkora veszélye a tútöltésnek, meret a hűtőn található betöltő sapkákban általában található egy szelep, amin bizonyos nyomásérték felett el tud távozni a fölös gőz illetve víz, ami védi a rendszert. A kenőanyag-rendszerben ilyen nem található. Az olaj utat tör magának ahol tud - szimmeringek, tömítések...
Szerintem egyikőnk autója sem tegnap gördült le a gyártósorról és nem 40-50 ezer km-t futott. A tömítések, szimmeringezések rugalmassága sem teljesen gyári már a sok hőhatástól. Lehet, hogy 1-2 évesen nagyon kevés km-rel még gond nélkül MAXra lehet tölteni a teknőt, de 13. éves autónál én nem merem középnél jobban feltölteni. Jobba a békesség.

Vissza a tetejére
 Profil Facebook  

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.20. 14:21 
Moderátor
Moderátor

Pocilaci írta:
Na akkor:
Sajna nem olvastam ezeket, de bepótolom....csak az emlékeimben kutakodtam...

A viszkozitás az nem sűrűség csak hogy ne keverjük a fogalmakat! A folyással szembenni ellenállás....
Mondjuk a fémeknek nem igen van viszkozitásuk mivel nem folynak....viszont sűrűségük az van....csak a laikusoknak....

Nézd ennyire szakszerűen nem akartam leirni már igy is kevesen érti a szöveg. Plasztikusan ha valakinek azt mondod egy folyadék "sűrűbb" akkor a nehezebben kiönthető jut eszébe. Ezért használtam ezt a kifejezést. Azon röhögtem, hogy letolsz és te is használod a kifejezést: lásd "nagyobb hézag sűrűbb olajjal" :lol:
Pocilaci írta:
A mai olajok akár szintetikusak akár nem annyi adalékot tartalmaznak, hogy el sem bírod képzelni.
Az olajok kenési képességét nem az áramlási sebesség adja meg,( az a hő elvezetés és a tisztítás) hanem az, hogy az olaj mint " csapágy" funkcionál a két kopó alkatrész közt. sajnos itt nem tudok rajzolni....a két fém felülete legyen mondjuk (siklócsapágy a forgattyús tengely csapján) olyan mint az alpok hegyvonulata egymással szembefordítva. Nagyon szemléletesen ez a felületi érdesség. Ennélkül nem is lehetne kenni. Na ezt kenés nélkül próbáld meg elmozdítani. Rengeteg veszteség, hő, kopás ect... keletkezne és a tönkremenetel bekövetkezne....hamar.
Viszont amint fel van töltve olajjal olyan mintha hímes mezőkön "gurulna" a két hegység egymástól folyadékkal elválasztva. Ha a folyadék részecskéit mint gömb képzeled el....

Ez jó meg fogalmazás, de eddig ha gyököt vonok a leirásból (ami amúgy a suliban lévő anyagismeret órai anyagra hasonlit) tulajdonképpen azt jeletni: olajos kenés KELL, mert ha nem hő, kopás stb jelentkezik.
Pocilaci írta:
A nyomás meg nem feltétlen nő meg...nagyobb hézag sűrűbb olajjal egyenlő szűk rés hígabb olajjal...
A tanfolyamok egészen jók ( beleolvastam közben), csak az a baj hogy nem látja a halandó mit is jelent, ami le van írva. És sok a propaganda... Valamint az idő is halad, és jönnek az új olajok.

Ezt most nem értem? Mármint ha jól gondolom arra gondolsz, hogy a új autó vékony rései higabb olajal ugyan az mint a régi kopott autó széles rései a sűrűbb olajal. Nos pont ez az a gondolkodás amit a mazdás tanfolyami anyag emleget.

Hogy maradjunk a golyós példádnál (és tegyük olvashatóvá a mezei emberek számára):
Mindenki képzelje el a fejében az alábbi példát. Jackson féle mese délután következik.

Tehát van alul és felül hepehupás résünk (kb. 10cm) amibe bele öntöttünk egy halom golyót (mint az ikeás játszóházban lévő golyók). Na ja van olyan golyón ami simán gördül (-30 olaj) és van olyan amik ragacsosak (-40 olaj). A ragacsosat nehezebb bele tuszkolni a résbe mivel tapadnak össze. Ez a betuszkolás a olajnyomás amit a olajpumpa reprezentál.
Azt azért te se gondolod komolyan, hogy egy pici résbe könnyebb berakni a mézet mint a vizet?
Az hogy a rés milyen vastag igazából annyit jelent mennyi golyót rakunk bele. Teljesen mindegy ragacsos vagy sima golyó több kell belölle.

No de milyen is ez a rés. Mivel két fajta van belölle:
- egymáson csúszó alkatrészek mint a főtengelyen a hajtókar aminek nagy nyomást kell elviselnie. És ha nincs olyan akkor kopik a hepe-hupa felület amit nem szeretnénk. Ez olyan rés aminél a golyók vissza esnek a zsákunkba (olajteknő) tehát ami kimegy a szélén az nem vész el számunkra.
- a másik lukas végű rés a tömitéseknél jelentkező rés (szimeringek és maga a dugatyú gyűrűknél keletkező rés). Ami sajnos olyan hogy ha ide berakunk golyókat azok elvesznek számunkra.

A mazdás azt állitja:
1. olyan ragasztója van a golyóinknak ami hidegben nagyon ragad és ezért nehéz berakni a résbe (10W- olaj) és van olyan ami kevésbé ragad hidegben és ezért könnyeb betuszkolni a résbe (0W- olaj)

2. ásványi olaj: olyan golyók amik az erős összenyomás hatására ragasztó eresztenek ki magukból és utánna már nehezebben betuszkolható ezért cserélni kell a golyó készletet. Szintetikus olaj/golyó nem csinál ilyet.

3. azt mondja ha történetesen ugyan olyan hideg viselkedésű olajat használunk (0W) de a melegen már egyik kevésbé ragad (0W-30) mint a másik (0W-40) akkor könnyebb betuszkolni a résbe amikor meleg (mivel sokat tologatjuk egymáson).
Pont azt emlegeti, hogy nem a golyók betuszkolási ereje határozza meg kenés minőségét.
Hanem az hogy el kell választanunk egymástól a felületet. Hogy ezt most kevesebb betuszkol ragadós golyókkal vagy több betuszkolt sima golyóval végezzük igazából a rés szempontjából mindegy.
Ami a poén hogy ugyan annyi munkával kevesebb ragacsos golyót tudunk bele tuszkolni a résbe mint sima golyót. Tehát ugyan azzal a munkával (olajpumpa nyomása) a sima golyóból több megy bele a résbe ami cserélődik.
Persze közben a több sima golyó jobban hűti a felületeket és jobban tisztitja a résben lévő szennyeződéseket. A ragacsos azonban melegebb felületeket jelent és kevésbé tisztit.
Itt jön a bukkanó:
A felületeket egyformán távol tartja egymástól mindkettő fajta golyó. Azonban amikor egyre növeljük a beletuszkolást van egy pont amikor nem tudjuk tovább csinálni (pumpa maximális nyomása vagy túlnyomás szelepe) kvázi elfáradunk.
Ennél a pontnál jön be a képbe a sima golyó aminél többet tudunk bele nyomni a résbe és amikor nagyobb erővel nyomják össze akkor még van elegendő golyó a résben ami éppen kell. A ragacsoból ekkor már elértük a teljesitő képességünket és kevesebb ragacsos golyó kerül a résbe ami viszont rossz mivel közelebb kerülnek a felületek (csökken az olaj film terhelhetősége) és hajlamosabb lehet összeérni.
Ezért itt a sima (nem lyukas végü) résben sokkal jobb a sima golyó (0W-30)

Ugyan akkor nem szabad elfelejteni a két fajta rést. Ami a sima golyó a nem lyukas résnél tök jól szuperál minden sokat átfolyt golyót vissza kapunk azonban a lyukas réseknél gondja van.
Mivel itt potyogank ki a golyók természetesen a sima golyóból több esik ki mivel:
- a lyuk végén könyebben potyognak ki felé a sima golyók (nem ragadnak) és
- többet is nyomtunk a résbe mint azt fent emlitettük.
Na ez a potyogás az olaj veszteség.

!De már elnézést a golyók vesztesége nem jelenti a kenés minőségét. Amiről a mazdás beszél, hogy inkább veszitsünk több sima golyót mint összeérjenek a felületek a kevesebb ragacsos golyóval mert azt bizony a motor kopásának fordithatjuk és az blokk cserét jelent. Mivel képtelenség az összes felületet kicserélni.
Le tojom az olaj fogyását ha közben sokkal hosszabb lessz a motor élettartama.

Pocilaci írta:
Nem feltétlen szentírás a gépkönyv....lehet kapsz sokkal jobb és olcsóbb olajat már mint az előírt. Csak tudni kell mibe akar tölteni az ember olajat.

A fentieket beépitettem a mesébe. Igen mos már modernebb golyókat lehet kapni amik kevésbé ragacsosak és nem kell feltétlenül ragaszkodni a régi ragacsoshoz. 10 évvel ez elötti BW mérnök nem tervezhetett a most megjelenő újdonságokkal (meg sajnos üzleti okokból az 20-30éves élettartammal sem).
Pocilaci írta:
A Molos olaj/zsír vizsgáló laborból... a tesztek...timken vagy 4 golyós....valahol meg is vannak még talán a mentett darabok És itt jegyzem meg, hogy pl. a Shell olaj is Mol olaj.... csak a cimke más....meg a benne levő némely összetevő...komáromban is csomagoltak és készítettek ilyeneket....régen voltam arra...
És sok éjszakát töltöttem egy fékpadon lévő RÁBA motor mellett, olaj illetve kopásvizsgálat céljából a fősuli alatt. Van melegebb motor mint 150 fok celsiusban mérve

Ne feledd a fősuli óta is fejlődtek az olajok azonban nem hinném, hogy van utánképzés. Megfordult a fejemben, hogy el kéne hivni az egyik találkozóra mondjuk a Castrol-os olajos szakit. Vagy akár a totalcar-os olajdoki/mazdás honlapos fazont
Pocilaci írta:
Az olajfogyasztásod a hengerfal és a gyűrűk közt illetve a szelepszár szimmegingek mellett jelentős....elmegy az olaj....elég, tehát nem kerül vissza a helyére a karterba.
A kopott motorhoz lehet használni a "sűrűbb" olajat.....semmivel sem lesz rosszabb a kenése, persze azért ésszel kell ezeket csinálni....itt azért nem milliméteres hézagok vannak.

A régi motorok (mivel nekünk az van). Igen nagyobb a rés a tömitéseknél (lyukas végű rések). De közben a lerakódások miatt meg vannak kisebb rések is a vékony olaj kapiláris csövecskékben ahol lerakódott a mocsok. Nos itt is jobban szerepelnek a sima golyók mivel több golyó jut át a résen arról nem is szólva, hogy könnyebben mossa le a falról a szennyeződéseket.
No persze ehhez legalább 2-3 olaj csere után mutatkozik az eredmény. Lehetséges, hogy az elején koszosabb lessz az olaj mint gondolnák a kihozott szennyeződések miatt.

A kenés attól lessz "rosszabb" a ragacsos golyónál, hogy nem tud elég mennyiségű bele jutni a szükséges kenési helyekre magas fordulatszámon (kb 3000 fölöttiről beszélünk). Igen olaj fogyasztásom magasabb lessz (mihez képes, mert a gyári specifikáció is nagyon nagy érték) ellenben jobb lessz a kenésem, tisztább és hidegebb (a kent súrlodó felületek) a motoromban.

Jackson, aki befejezi a mesét és megy gyerekre vigyázni

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.20. 14:22 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 464 alkalommal
Kapott köszik: 797 alkalommal
Széria kód: E60
Motor tipusa: S85
ÁÁÁÁÁÁ!!!!!!! Látom jól kialudtad a tegnapot!!! :lol:

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.20. 14:39 
Guru
Guru

Adott köszi: 0
Kapott köszik: 9 alkalommal
Motor tipusa: 306D2
Évjárata: 2004
LeviM5 írta:
ÁÁÁÁÁÁ!!!!!!! Látom jól kialudtad a tegnapot!!! :lol:

NNA ez jó volt :-) :taps:
Na visszamegyek a suliba....megkeresem a Gaál Pétert és újratanulom :-) később megosztom veletek...
Viszont az olajos szaki az jó ötlet!!!!

Üdv!

Ja ... hozzáteszem...már folyattam ki csapágyat igaz motoron CBR 900 RR :-) a csúúúúcsszuper " vékony" fullszintetikus olajjal aminek litere 2003-ban volt 4000 forint....tehát mindenki döntse el maga mit tölt a kocsiba....itt csak a személyes véleményünket mondjuk el...nem szentírás...viszont jó időtöltés és tanulunk is....egymástól...

Nekem pl amióta megvan a kocsi Mobil Super 3000 X1 van benne
info róla itt...http://www.motorolajbolt.hu/termekek.ph ... rtip=#anc3
és persze a gyártó honlapján.

A 4 literes kiszerelést szoktam venni amiből szokott maradni kb fél liter. Elég a következő csereperiódusig utántöltésre, ami nálam 12000 -15000 km körül van....ez tapasztalati érték nálam, ha sokat megyek autopályán akkor a magasabb, ha sok a város sok indítással, akkor a kisebb km érték. Eddig még nem volt gond az olaj miatt...

Össze kell rakni a sok mindent és ott az igazság valahol középpen....

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.20. 15:15 
E39 FAN
E39 FAN

Olajdoktorok, most ellettem bizonytalanítva, nekem Castrol M-es olaj kell, 10-60as.
Vagy még ez:
Castrol 10-60
Most miért ilyet kell beletenni, ha hidegben nem ken.

Jók a beírások, csak a magamfajta laikusnak fingja nincs, hogy akkor miért ilyet kér a gyári szerint!
Már elolvasni és felfogni az "ikeás golyókat" se volt könnű :lol:

És kifejezetten CSAK EZT szabad beleöntenem. :roll: :roll: :roll:
Hallottam a bi-vanos hajlamos a "leatapadásra", de ezzel az olajjal nem lesz baja, ez leeht mendemonda, de tényleg 10ezrenként cserélem és mindne ok. De ez a hidegindításos nehezebben kenés ügy! Ezt nem értem!!!
Most akkor jó ez az olaj (amit a gyár előír) vagy nem jó :?:

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.20. 16:03 
Guru
Guru

LeviM5 írta:
Olajdoktorok, most ellettem bizonytalanítva, nekem Castrol M-es olaj kell, 10-60as.
Vagy még ez:
Castrol 10-60

Jók a beírások, csak a magamfajta laikusnak fingja nincs, hogy akkor miért ilyet kér a gyári szerint!

Hallottam a bi-vanos hajlamos a "leatapadásra", de ezzel az olajjal nem lesz baja, ez leeht mendemonda, de tényleg 10ezrenként cserélem és mindne ok. De ez a hidegindításos nehezebben kenés ügy! Ezt nem értem!!!

Nem csak azt...nézzed meg mi van ráírva az olajra....SAE 10W-60 ez azt jelenti hogy a szivattyúzhatósági határérték (olaj viszkozitása) télen -20 fokig jó. Neked a 60-as szám a lényeges az M5 miatt...az olaj melegben hogyan viselkedik...
Lessed meg hogy az API értékeket a teljesítmény miatt...és tudsz választani.
A Castrol neked az Edge Sport 10W-60-at fogja ajánlani :-)
A Fuchs TITAN Supersyn 10W-60 ezt...
A Shell HELIX ULTRA RACING 10W-60

De itt egy kis okosság, ahol magadnak ki tudod választani az olajat......http://www.speedsynth.hu/olaj-valaszto
Üdv!

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.20. 16:52 
E39 FAN
E39 FAN

Ok, azt értem, hogy 10-60ast más cég is gyárt.
A Castrollal semmi bajom, a verda is szereti, 5-6ezer km-ig, intenzív használat mellett sem eszi.
És ha jól értem akkor -20ig jó.
Thx!

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.20. 17:54 
Guru
Guru

LeviM5 írta:
A Castrollal semmi bajom, a verda is szereti, 5-6ezer km-ig, intenzív használat mellett sem eszi.
Thx!

Biza....Nem azért írtam a többit, hogy más is gyárt....hanem ugyan abban a SAE és API besorolásban van több olaj. Tehát Van választási lehetőség...
Itt hogy mit is jelent a betű...a per jel után a fokot látod celsiusban. Ez az úgynevezett szivattyúzhatósági határ...ameddig a szivattyú még képes eljuttatni az olajat a megfelelő helyre. Ez az olaj folyósságának a mutatója
0W / -35
5W / -30
10W / -25
15W / -20
20W / -15
25W / -10
20 / 30
30 / 35
40 / 40
50 / 45
60 / 50

Van a dobozon még API jelölés is pl API SL...és ACEA A3 például ez az olaj teljesítményszintjére ad tájékoztatást... ennek kell megegyeznie a gyártó által előírttal....vagy ha jobb az sem baj...

Üdv!

Mostmár tényleg írok egy esszét :-) az olajról ..... jó koszos lesz....

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.20. 17:58 
E39 FAN
E39 FAN

Pocilaci írta:
LeviM5 írta:
Thx!

Biza....Nem azért írtam a többit, hogy más is gyárt....hanem ugyan abban a SAE és API besorolásban van több olaj. Tehát Van választási lehetőség...
Itt hogy mit is jelent a betű...a per jel után a fokot látod celsiusban. Ez az úgynevezett szivattyúzhatósági határ...ameddig a szivattyú még képes eljuttatni az olajat a megfelelő helyre. Ez az olaj folyósságának a mutatója
0W / -35
5W / -30
10W / -25
15W / -20
20W / -15
25W / -10
20 / 30
30 / 35
40 / 40
50 / 45
60 / 50

Van a dobozon még API jelölés is pl API SL...és ACEA A3 például ez az olaj teljesítményszintjére ad tájékoztatást... ennek kell megegyeznie a gyártó által előírttal....vagy ha jobb az sem baj...

Üdv!

Ok, itt a kezembe a doboz:
SAE 10w60 API SM/CF ACEA A3/B3 A3/B4 fingom sincs mit jelent :wink:
Meg valami diészter adalék van benne a nagyobb teljesítmény eléréséhez...
Tehát már adalékolt ez az olaj. :roll:

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.20. 18:02 
Moderátor
Moderátor

Adott köszi: 262 alkalommal
Kapott köszik: 314 alkalommal
Széria kód: E38
Motor tipusa: M73B54
Évjárata: 1996
Pocilaci írta:
LeviM5 írta:
Thx!

0W / -35
5W / -30
10W / -25
15W / -20
20W / -15
25W / -10
20 / 30
30 / 35
40 / 40
50 / 45
60 / 50

Üdv!

OK :!:

Vissza a tetejére
 Profil Képtár  

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.20. 19:12 
Moderátor
Moderátor

LeviM5 írta:
Vagy még ez:
Castrol 10-60

A gyári speckója az S62-esnek annyira tiszta, hogy 2000/2-ig csak és kizárólag Castrol Edge 10w-60 vagy Castrol TWS Motorsport 10w-60. És még fel is hvja a figyelmet, hogy a régi nevű "Castrol Formula RS Racing Syntec 10w-60"-at nem szabad mivel más terméket árul a castrol ilyen név alatt újabban ami azonban nem engedélyetett a BMW által.
Szóval ilyen kötözködés mellett ne nagyon kacsintgas más olajok felé mert nagyon megbánod.

Igen ennek a szivatyúzhatósági határa nagyon "magas" tehát azért tedd szivedre a kezedet egy -20 fok alá hült M5-öst nem kéne beinditani az utcán. Amúgy is garázs kategóriás kocsi.
A többi E39-el lehet szórakozni milyen olajat raksz bele. Pl 15ekm csere periódussal sima ACEA A3/B3 is jó bele csak legalább szintetikus legyen, de egy M5-nél drága a mulatság ára.

Való igaz az M5-nél a melegoldali -60-as szám a fontos mivel itt inkább közelebb vagyunk a 150fokos üzemi hőmérsékletez versenyzés közben és akkor egy sima 0W-40 túl higulna.

Jackson, aki a gyári adatokat a javasolja ebben az esetben

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.20. 19:15 
Moderátor
Moderátor

Pocilaci írta:

És szerinted elolvassák? Mert még te se olvastad el a korábbi hozzászólásaimat :lol: :lol:

AZ API érdekes csak sehol nem találom a gyári adatok között az amerikai API specifikációs határokat. Az Európai ACEA benne van a gépkönyvben mint minimum ACEA A3/B3 tehát nem külön egyszerre kell teljesitenie.

Jackson, aki szkeptikus ilyen fronton

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.20. 19:15 
Guru
Guru

LeviM5 írta:
Pocilaci írta:
LeviM5 írta:
Thx!

0W / -35
5W / -30
10W / -25
15W / -20
20W / -15
25W / -10
20 / 30
30 / 35
40 / 40
50 / 45
60 / 50

Üdv!

Ok, itt a kezembe a doboz:
SAE 10w60 API SM/CF ACEA A3/B3 A3/B4 fingom sincs mit jelent :wink:
Meg valami diészter adalék van benne a nagyobb teljesítmény eléréséhez...
Tehát már adalékolt ez az olaj. :roll:

Hali!

Minden olaj adalékolt manapság...habzáscsökkentő...stabilizáló anyagok...dermedéspont csökkentő ect, antioxidánsok...
Az alapolaj az szinte már nem is jó semmire adalék nélkül :-)

A diészter szintetikus adalék (műanyag az olajban) ami, ha el akarod képzelni akkor egy olyan molekula hálót képzelj el, aminek ha elvágod az egyik szálát fel tudod gombolyítani mint a fonalat...

A SAE 10W-60 ezt már sejted mit jelent

Az API SM/CF na ez ami a teljesítményszintet mutatja (adalékolás utal a gyártás és sz ellenőrzős szigorúságára...ect)
Az S betű jelenti a benzinüzemű (service) motorokhoz használható olajokat. Az S után lévő betű minél meszebb van az A-tól annál magasabb igénybevételt képes elviselni. Magasabb teljesítményszintű az olaj. Az M az azt hiszem a legjobb most....
A C az a dízelekhez való olajat jelenti (commercial) és szintén minél meszebb van a betű a C után az A betűtől annál jobb.
Az ACEA szintén ezeket jelenti csak ez egy europai szabbvány.
A te olajod jó mind benzineshez mind diesel motorhoz nagy az olaj teljesítményű -25 és +50 fok szivattyúzhatósági határhőmérsékleteken.

Üdv!

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.20. 20:22 
haladó
haladó

Adott köszi: 17 alkalommal
Kapott köszik: 3 alkalommal
Motor tipusa: M54b30
Évjárata: 2003
Ehhez az olaj kérdéshez én full hülye vagyyok! De jó az ha az 528i-mbe Castrol magnatec 5W-40-et veszek vagy ti mit ajánlotok inkább??????? Köszi

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.20. 23:19 
Moderátor
Moderátor

Cyri írta:
Ehhez az olaj kérdéshez én full hülye vagyyok! De jó az ha az 528i-mbe Castrol magnatec 5W-40-et veszek vagy ti mit ajánlotok inkább??????? Köszi

Ha 15ezrenként cseréled és nem a kiterjesztett szerviz intervallumra használod annyira nem vészes. Ha 20-25ezrentként cseréled akkor inkább a LL98-es 5w-40 bmw olaj kéne bele.
Ha meg drágábban nyúlsz a zsebedbe lehet menni a Castrol Edge 0W-30 vagy Edge Sport 0w-40 irányba vagy Mobilban:
Mobil 1 0W-40 New Life.

Érdekes módon a Mobilnak nincs 0W-30-as BMW LL minősitésű olaja.

Jackson, aki válaszol

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.20. 23:40 
Guru
Guru

jackson írta:
Pocilaci írta:

És szerinted elolvassák? Mert még te se olvastad el a korábbi hozzászólásaimat :lol: :lol:

AZ API érdekes csak sehol nem találom a gyári adatok között az amerikai API specifikációs határokat. Az Európai ACEA benne van a gépkönyvben mint minimum ACEA A3/B3 tehát nem külön egyszerre kell teljesitenie.

Hali!

De közben olvastam....bezonyám :-) de még van hátra kicsi :-)
Az American Petrol Institute szabványa régebbi mint az ACEA ...és az ACEAis ebből lett, ugye az autó, mondjuk ki amerikai felhasználása a közemberek közt jóval korábbi mint az európai országokban....és onnan jött mindenféle szabvány amit átdolgoztak kicsit európaira...
Szóval kb ugyan azt takarja a két dolog csak másként jelölik....és rajta is van a dobozon....

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.20. 23:54 
Moderátor
Moderátor

Pocilaci írta:
jackson írta:
Pocilaci írta:

Hali!

De közben olvastam....bezonyám :-) de még van hátra kicsi :-)
Az American Petrol Institute szabványa régebbi mint az ACEA ...és az ACEAis ebből lett, ugye az autó, mondjuk ki amerikai felhasználása a közemberek közt jóval korábbi mint az európai országokban....és onnan jött mindenféle szabvány amit átdolgoztak kicsit európaira...
Szóval kb ugyan azt takarja a két dolog csak másként jelölik....és rajta is van a dobozon....

Attól még nem tudom a BMW API követelményeit az E39-re csak az ACEA-t.
olvasás: Minden esetre érdekes témákat feszegetnek az olaj témával kapcsolatban.

Jackson, aki el aludni

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2592 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 130  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]