* *
Pontos idő: 2026.04.21. 15:22

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2412 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 121  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Gumik
HozzászólásElküldve: 2011.07.17. 13:57 
Moderátor
Moderátor

Adott köszi: 542 alkalommal
Kapott köszik: 774 alkalommal
Széria kód: E39
Motor tipusa: 525i
Évjárata: 2001
Kivitele: Sedan
Blog: Blog megtekintése (0)
szekeres írta:
MChris írta:
MChris írta:
jackson írta:
Jackson, aki elmesélte az egészet a kollegámnak (mellesleg a Continental-hoz megy át dolgozni Veszprémbe): Szépen mosolygott :D :D

az jó mert ott ABS jeladókat gyártanak :wink: esp és társai is ott készülnek,sok fröccsöntő gépük is van... én egy deka gumit nem láttam ott :D

http://www.jobinfo.hu/cegbemutato?id=493

:P

hu húú Jackó :) erre varrjál gombot! :D

Arról nem is beszélve, hogy én a Lufthansánál dolgozom, mégsem tudnék elvezetni egy utasszállítót! Ergó semmi köze a munkahely nevének az egyén tudásához, képzettségéhez.
Contintental-nál mit fog csinálni? Szakács lesz vagy informatikus? 8)

Megosztás FacebookMegosztás TwitterMegosztás Google+
Vissza a tetejére

Hozzászólás adatai
HozzászólásElküldve: 2011.07.18. 08:15 
Moderátor
Moderátor

Adott köszi: 16 alkalommal
Kapott köszik: 93 alkalommal
Motor tipusa: 540iA
Évjárata: 1999
Kivitele: Touring
Jerry írta:
szekeres írta:
MChris írta:
MChris írta:
jackson írta:
Jackson, aki elmesélte az egészet a kollegámnak (mellesleg a Continental-hoz megy át dolgozni Veszprémbe): Szépen mosolygott :D :D

az jó mert ott ABS jeladókat gyártanak :wink: esp és társai is ott készülnek,sok fröccsöntő gépük is van... én egy deka gumit nem láttam ott :D

http://www.jobinfo.hu/cegbemutato?id=493

:P

hu húú Jackó :) erre varrjál gombot! :D

Arról nem is beszélve, hogy én a Lufthansánál dolgozom, mégsem tudnék elvezetni egy utasszállítót! Ergó semmi köze a munkahely nevének az egyén tudásához, képzettségéhez.
Contintental-nál mit fog csinálni? Szakács lesz vagy informatikus? 8)

Jerry látod én is ott dolgozom és el tudok vezetni egy gépet (igaz bevallom a rep.gépész előképzettség többet számit).
A kollega történetesen meglehetősen közel lesz a tűzhöz. Mivel olyan mérnök lesz aki a teszt pályára kihajott kocsi ABS/ASR/ESP (Continental-Teves ugyebár a két nagy fejlesztő közül az egyik) rendszertesztek után meg kapja a tesztmérnököktől/pilótáktól az adatokat és ebből módositja a vezérlőben lévő szoftver kódot az érzékelt hibák elhárításához. Érdekes és változatos meló.
Most még könnyen tudtam vallatni mivel nem tud semmi céges titkot utánna már kevésbé lesz közlékeny amikor már üzletit titok lehet minden második mondata. Ezt most annak a függvényében értékeld, hogy ő bele lát majd a Continental (gumis) és a Cont-Teves(ABS... vezérlők) adataiba is mivel azért több gumival is tesztelgetnek majd.

Jackson, aki beszámol

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.07.18. 08:30 
Moderátor
Moderátor

Jerry írta:
Pedig tényleg nem bonyolult:
Akkor nő meg a nyomás egy matracban vagy autógumiban, ha nem tud tágulni. Ha tud, akkor a nyomás nem változik. A matracból azért jön gyorsabban a levegő, ha ráülsz, mert elég merev ahhoz az anyaga, hogy a súlyodnak megfelelő mértékben ne tudjon tágulni. Vagyis ez esetben valóban megnő a belső nyomás. A lufi ha ráülsz ismét csak azért fog kidurranni, amit már fent leírtam. Addig tágul azonos nyomás mellett, amíg annyira el nem vékonyodik egy helyen, amit már nem bír ki az anyag.
És ezzel talán le is lehet zárni a vitát. Hiszen a lényeg itt meg lett fogalmazva.
Ameddig az anyag képes tágulni, addig nem nő benne a nyomás. Ugyanúgy nem nő benne a nyomás, ha alakváltozást szenved el. Vagyis ha egy gömblufit ésszel elkezdesz két oldalról összenyomni, attól még nem nő meg a belső nyomás, csak az alakja változik meg.

Jerry pedig nem is olyan rossz a gondolat meneted.
Ugyebár azt feszegetted, hogy nagyon nem mindegy a gumi merev falu (mintha fém keréken mennél) vagy a létező legrugalmasabb amikor minden összenyomásra oldalt kitágulna.
Valóságban a kettő között van valahol. Meglehetősen merev de nem 100% merevségű. Ekkor hogyan is kéne viselkednie? Mondjuk leraktuk a földre meg van a tenyérnyi folt ahol a földhöz érintkezik itt alak változást szenved nincs mese. No de akkor amikor megterheljük mi is történik? Csak kinyomódik az oldala ugyan olyan mértékben amennyit összenyomódik és ezért nem változik a nyomása semmit (mert jlaci ezzel kezdte a fizika órát)? Vagy hogyan is?

Jackson, aki gondolkodásra kényszerít többeket

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.07.18. 08:44 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 762 alkalommal
Kapott köszik: 1044 alkalommal
Széria kód: E61
Évjárata: 2004
Blog: Blog megtekintése (3)
jackson írta:
Jerry írta:
Pedig tényleg nem bonyolult:
Akkor nő meg a nyomás egy matracban vagy autógumiban, ha nem tud tágulni. Ha tud, akkor a nyomás nem változik. A matracból azért jön gyorsabban a levegő, ha ráülsz, mert elég merev ahhoz az anyaga, hogy a súlyodnak megfelelő mértékben ne tudjon tágulni. Vagyis ez esetben valóban megnő a belső nyomás. A lufi ha ráülsz ismét csak azért fog kidurranni, amit már fent leírtam. Addig tágul azonos nyomás mellett, amíg annyira el nem vékonyodik egy helyen, amit már nem bír ki az anyag.
És ezzel talán le is lehet zárni a vitát. Hiszen a lényeg itt meg lett fogalmazva.
Ameddig az anyag képes tágulni, addig nem nő benne a nyomás. Ugyanúgy nem nő benne a nyomás, ha alakváltozást szenved el. Vagyis ha egy gömblufit ésszel elkezdesz két oldalról összenyomni, attól még nem nő meg a belső nyomás, csak az alakja változik meg.

Jerry pedig nem is olyan rossz a gondolat meneted.
Ugyebár azt feszegetted, hogy nagyon nem mindegy a gumi merev falu (mintha fém keréken mennél) vagy a létező legrugalmasabb amikor minden összenyomásra oldalt kitágulna.
Valóságban a kettő között van valahol. Meglehetősen merev de nem 100% merevségű. Ekkor hogyan is kéne viselkednie? Mondjuk leraktuk a földre meg van a tenyérnyi folt ahol a földhöz érintkezik itt alak változást szenved nincs mese. No de akkor amikor megterheljük mi is történik? Csak kinyomódik az oldala ugyan olyan mértékben amennyit összenyomódik és ezért nem változik a nyomása semmit (mert jlaci ezzel kezdte a fizika órát)? Vagy hogyan is?

Jackson, aki gondolkodásra kényszerít többeket

Én nem akartam fizikaórát tartani, csak leírtam a véleményemet, ami nem egyezett a tieddel.
Amiről most írtok arról az a véleményem, hogy igen, ha van térfogat változás akkor van nyomás változás is, de ez az arányok miatt elenyésző, biztosan nem 03-04bar. Ismétlem, szerintem.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.07.18. 09:24 
Moderátor
Moderátor

jlaci74 írta:
Én nem akartam fizikaórát tartani, csak leírtam a véleményemet, ami nem egyezett a tieddel.
Amiről most írtok arról az a véleményem, hogy igen, ha van térfogat változás akkor van nyomás változás is, de ez az arányok miatt elenyésző, biztosan nem 03-04bar. Ismétlem, szerintem.

Nem baj legalább tanul a jónép ha már a fizikai órán nem figyelt.

jlaci74 írta:
Ugye ezt nem gondoljátok komolyan?!
( Mármint azt, hogy a súly közvetlen kapcsolatban van nyomással. )

Én erre reagáltam. Állításod szerint (ha jól értelmezem) akkor semmi köze nincs a kerékben lévő nyomásnak a rá terhelt súlytól. És erre Jerry lelkesen bólogatott, na ekkor kapcsoltunk át fizikai órába.
Valóban nem 1 bar nyomás különbségről beszélünk. De a kocsim gyári specifikációjában se ekkora érték az eltérés 2.4>>2.8 és 2.8>>3.3. Azt senki nem mondta hogy 1 bar nyomást változik de a nyomás nem konstans (mert ezt váltig állítottátok).

Most akkor van kapcsolat a súly és a nyomás között vagy nincs?
jlaci74 írta:
Attól viszont, hogy megterheled az autót még nem fog változni a nyomás a gumiban.

Nézzük: A tengely lejjebb megy tehát a guminak alakváltozást kell szenvednie.
Erre meg ezt irtad:
jlaci74 írta:
ha van térfogat változás akkor van nyomás változás is

Most akkor jól értem, hogy visszakozol? És mégis változik a nyomás ha megterheljük a kocsit?

Jackson, aki kérdi

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.07.18. 10:27 
E39 FAN
E39 FAN

Nem visszakozok, ezt írtam:
" ...az arányok miatt elenyésző, ..."
vagyis nem számottevő, nem lényeges, talán nem is mérhető (egyszerű nyomásmérővel, nem próbáltam ), stb...

Erre nem válaszoltál:
" ha leszereled az autóról a kereket ( minusz 400 kg kerekenként ) , akkor abban mekkora lesz a nyomás? "
( az eredetihez képest )

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.07.18. 10:29 
Moderátor
Moderátor

Adott köszi: 542 alkalommal
Kapott köszik: 774 alkalommal
Motor tipusa: 525i
Évjárata: 2001
jackson írta:
jlaci74 írta:

Nem baj legalább tanul a jónép ha már a fizikai órán nem figyelt.

jlaci74 írta:
Ugye ezt nem gondoljátok komolyan?!
( Mármint azt, hogy a súly közvetlen kapcsolatban van nyomással. )

Én erre reagáltam. Állításod szerint (ha jól értelmezem) akkor semmi köze nincs a kerékben lévő nyomásnak a rá terhelt súlytól. És erre Jerry lelkesen bólogatott, na ekkor kapcsoltunk át fizikai órába.
Valóban nem 1 bar nyomás különbségről beszélünk. De a kocsim gyári specifikációjában se ekkora érték az eltérés 2.4>>2.8 és 2.8>>3.3. Azt senki nem mondta hogy 1 bar nyomást változik de a nyomás nem konstans (mert ezt váltig állítottátok).

Most akkor van kapcsolat a súly és a nyomás között vagy nincs?
jlaci74 írta:
Attól viszont, hogy megterheled az autót még nem fog változni a nyomás a gumiban.

Nézzük: A tengely lejjebb megy tehát a guminak alakváltozást kell szenvednie.
Erre meg ezt irtad:
jlaci74 írta:
ha van térfogat változás akkor van nyomás változás is

Most akkor jól értem, hogy visszakozol? És mégis változik a nyomás ha megterheljük a kocsit?

Jackson, aki kérdi

Jackson, ne legyél már ennyire keményfejű!
A fizikát senki nem vitatja!
HA VAN TÉRFOGATVÁLTOZÁS? AKKOR VAN NYOMÁSVÁLTOZÁS IS!
Itt valójában az a kérdés, hogy van-e térfogatváltozás?
Ilyen nehéz ezt megérteni?
Ha a kocsikereket beteszed egy minden irányból zárt présbe és elkezded a térfogatát csökkenteni, akkor senki sem vitatja, hogy nő a nyomás!
De ha csak beülteted a családodadt, akkor nem fog a térfogata változni, max a gumi alakja!
Ennyi. Szerintem nem annyira bonyolult!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.07.18. 11:02 
Moderátor
Moderátor

Jerry írta:
Ha a kocsikereket beteszed egy minden irányból zárt présbe és elkezded a térfogatát csökkenteni, akkor senki sem vitatja, hogy nő a nyomás!
De ha csak beülteted a családodadt, akkor nem fog a térfogata változni, max a gumi alakja!
Ennyi. Szerintem nem annyira bonyolult!

OK. Akkor ha beülteted a családodat és lejjebb megy a tengely akkor a te legutóbbi elméleted szerint csak és kizárólag akkor nem nő a nyomás ha puha az anyaga és ugyan annyit oldalra ki tud türemkedni mint amennyit belapul. Ellenben azt mondtad, hogy ha keményebb az anyaga (márpedig a autógumi keményebb mint a gumimatrac) akkor viszont megnő a nyomása (vagy csak a nyomása vagy az is és az alakja is változik).
Most akkor érted már milyen ellentmondásos az általad leírtak? :D

Jackson, aki próbálja követni az összekuszált gondolatokat

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.07.18. 11:07 
Moderátor
Moderátor

jlaci74 írta:
vagyis nem számottevő, nem lényeges, talán nem is mérhető (egyszerű nyomásmérővel, nem próbáltam ), stb...

Erre nem válaszoltál:
" ha leszereled az autóról a kereket ( minusz 400 kg kerekenként ) , akkor abban mekkora lesz a nyomás? "
( az eredetihez képest )

Szia!

Remélem nem húzod fel magad és értet csak diskurálunk. :lol:
Te azt mondtad nincs összefüggés. Én azt állítom van. Mérjük meg egy próba kell üres kocsi rá a nyomás mérő és tele kocsi (csak közbe ne eresszen a szelep mellett)..

Az én elméletem szerint mivel a folt amivel a földre ér már nem nyomódik be ezért> térfogat változás> ezért csökkenie kéne a nyomásnak.

Jackson, aki a végén átgurul muhaatihoz és csinál egy videót (de kéne pár lelkes jelentkező mű terhelést csinálni, tiszta józan előélet feltétel) :lol:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.07.18. 12:25 
E39 FAN
E39 FAN

jackson írta:
jlaci74 írta:

Erre nem válaszoltál:
( az eredetihez képest )

Szia!

Remélem nem húzod fel magad és értet csak diskurálunk. :lol:
Te azt mondtad nincs összefüggés. Én azt állítom van. Mérjük meg egy próba kell üres kocsi rá a nyomás mérő és tele kocsi (csak közbe ne eresszen a szelep mellett)..

Az én elméletem szerint mivel a folt amivel a földre ér már nem nyomódik be ezért> térfogat változás> ezért csökkenie kéne a nyomásnak.

Jackson, aki a végén átgurul muhaatihoz és csinál egy videót (de kéne pár lelkes jelentkező mű terhelést csinálni, tiszta józan előélet feltétel) :lol:

Dehogy húzom fel magam.
( Csak lemaradtak a smiley-k )
Várom a videot!
Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.07.18. 13:05 
Moderátor
Moderátor

jlaci74 írta:
Dehogy húzom fel magam.
( Csak lemaradtak a smiley-k )
Várom a videot!

A lusta mindenit, akkor nyomás le és mérjél te is. :lol: :lol:

Jackson, aki a fizika oktatás keretein belül házi feladatot kapott

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.07.18. 18:44 
haladó
haladó

Adott köszi: 13 alkalommal
Kapott köszik: 4 alkalommal
Széria kód: E92
Motor tipusa: M57TU2D30
Évjárata: 2006
Kivitele: Coupe
Már nem azért, de egyszerűen meg kellene mérni a nyomást a kerékben úgy, hogy rajta van az autón. Utána meg lekapni, és megint mérni, de elég lenne csak felemelni azt az oldalát.
Mert ezek szerint a gyári tábla nem egyértelmű. A gumis mindig a gyári táblának megfelelően fújja, felrakás előtt. Akkor ha a kerék az autóra felkerül, az már magasabb nyomáson üzemelne? Legalábbis szerintetek... Így ez nem okés. Tehát akkor a gumisnak vagy kevesebbet kellene beletennie, vagy az autón fújnia?
Szvsz, szerintem ugyan akkora marad a nyomás terheletlen, és terhelt állapotban is. Itt egyedül a hőmérséklet lehet zavaró tényező.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.07.18. 19:53 
E39 FAN
E39 FAN

MPowerPH írta:
Már nem azért, de egyszerűen meg kellene mérni a nyomást a kerékben úgy, hogy rajta van az autón. Utána meg lekapni, és megint mérni, de elég lenne csak felemelni azt az oldalát.
Mert ezek szerint a gyári tábla nem egyértelmű. A gumis mindig a gyári táblának megfelelően fújja, felrakás előtt. Akkor ha a kerék az autóra felkerül, az már magasabb nyomáson üzemelne? Legalábbis szerintetek... Így ez nem okés. Tehát akkor a gumisnak vagy kevesebbet kellene beletennie, vagy az autón fújnia?
Szvsz, szerintem ugyan akkora marad a nyomás terheletlen, és terhelt állapotban is. Itt egyedül a hőmérséklet lehet zavaró tényező.

Jelentem megcsináltam. Köszönjétek Jacksonnak. :lol:
Megmértem a gumiban a nyomást, majd felemeltem az emelővel és újra megmérte.
Közben fényképeztem is, úgyhogy a szerencsétlenkedés közepette még el is engedtem egy kis nyomást, ezzel együtt volt 0,05bar vagyis 5 század bar a különbség. Vagyis ahogy feljebb írtam, "nem számottevő, nem lényeges "
Tanulságos volt mindenképpen:
1. Jacksonnal nem vitatkozom, mert könnyen fékporos lesz a kezem... :lol:
2. Ha mégis, akkor legalább rádöbbenek, hogy 1,6 bar nyomással járok... :oops:

Kép
Kép
Kép

Ezt a hozzászólást a szerzőnek jlaci74 az itt látható tagok köszönték meg: 3 Jerry, kzolee, szekeres
Értékelés: 14.29%
Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.07.18. 20:20 
haladó
haladó

jlaci74 írta:
MPowerPH írta:

Jelentem megcsináltam. Köszönjétek Jacksonnak. :lol:
Megmértem a gumiban a nyomást, majd felemeltem az emelővel és újra megmérte.
Közben fényképeztem is, úgyhogy a szerencsétlenkedés közepette még el is engedtem egy kis nyomást, ezzel együtt volt 0,05bar vagyis 5 század bar a különbség. Vagyis ahogy feljebb írtam, "nem számottevő, nem lényeges "
Tanulságos volt mindenképpen:
1. Jacksonnal nem vitatkozom, mert könnyen fékporos lesz a kezem... :lol:

Köszöntük. :D Magyarul mind1, hol állítod be a guminyomást. Akár terhelve az autón van a kerék, akár az asztalra feltéve.
Egyébként érdekes szál fonódott ki a kezdeti eszmecseréből. Mert nekem még mindig nem világos, hogy miért ugyan annyi nyomás kell 4 személyre, mint 1 személyre, majd utána +1 személyre és 50kg csomagra már +0.6bar -t ír a gyár. Ezt magyarázza el valaki.

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára MPowerPH 2011.07.18. 22:27-kor.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.07.18. 20:23 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 1427 alkalommal
Kapott köszik: 1376 alkalommal
Motor tipusa: M57 Dés
jlaci74 írta:

Kép

Vissza a tetejére
 Profil Képtár  

HozzászólásElküldve: 2011.07.18. 21:32 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 524 alkalommal
Kapott köszik: 609 alkalommal
Motor tipusa: 20d
Évjárata: 2000
E-60-as klubtársak!
Nálatok a defekttűrő gumiabroncsnál mi a helyzet? Van valami előírás a személyek száma, csomagok száma meg nyomás kalkuláció között gyári tanácsként matricázva?
Csak pusztán a kíváncsiságom kérdez.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.07.18. 21:41 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 464 alkalommal
Kapott köszik: 797 alkalommal
Széria kód: E60
Motor tipusa: S85
bmw520ds írta:
E-60-as klubtársak!
Nálatok a defekttűrő gumiabroncsnál mi a helyzet? Van valami előírás a személyek száma, csomagok száma meg nyomás kalkuláció között gyári tanácsként matricázva?

Ott már nyomásfigyelő van a kerékben. RDC.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.07.18. 21:55 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 524 alkalommal
Kapott köszik: 609 alkalommal
Motor tipusa: 20d
Évjárata: 2000
LeviM5 írta:
bmw520ds írta:
E-60-as klubtársak!

Ott már nyomásfigyelő van a kerékben. RDC.

Én arra gondolok, mivel brutál kemény az oldalfal, kell-e a nyomást modósítgatni mint az E-39-nél?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.07.18. 22:02 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 1427 alkalommal
Kapott köszik: 1376 alkalommal
Motor tipusa: M57 Dés
bmw520ds írta:
E-60-as klubtársak!

Defekttűrőt már nem használok...

Sima PilotSport 3 XL van fent. A matrica ugyanúgy ott van, meg a piktogramok is. A nyomásfigyelő rendszer persze működik a sima gumival is.

A rendszer maga amúgy nem túl bonyolult, szerintem az ABS szenzor adataiból dolgozik. Ezt abból gondolom, hogy guminyomás változtatáskor az inicializálás úgy történik, hogy álló helyzetből kell elindulni, gurulni párszáz métert és akkor már "megtanulja" az új értéket. Van jópár fals riasztás is (pl ha nagyobb sárdarab, kavics válik le, vagy lesterimózok :oops: egy keréksúlyt már jelez.) Ilyenkor újratanítom, és ha rövid időn belül nem jelez, akkor nincs baj.

A defekttűrő borzalmasan ráz, annyi az előnye, hogy teljes nyomásvesztés esetén sem omlik össze az oldalfal.

Vissza a tetejére
 Profil Képtár  

HozzászólásElküldve: 2011.07.18. 22:31 
haladó
haladó

kzolee írta:

A defekttűrő borzalmasan ráz, annyi az előnye, hogy teljes nyomásvesztés esetén sem omlik össze az oldalfal.

Hátránya még a nagy súly, a merev oldalfal miatti kanyarban fellépő rugalmatlanság, ergo olyan érzés, mintha fel akarna borulni a gép. Bár ha jól emléxem megjelenésekor a jávorszarvasteszten pont ez miatt majdnem fel is borult az E60.

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2412 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 121  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]