![]() |
2015.01.28. 11:58
yoda írta:Mesélek egy kicsit. Négy hónapja vásároltam a vasat. Az egyetlen dolog amivel kapcsolatban eltérés mutatkozott az eredeti elképzeléshez képest, az volt, hogy nem manuált vettem, hanem automatát. Tudtam, ebből baj lesz! Nem az automatát nézem le, ennyire, csak tudtam, nem fogom tudni megállni, hogy a 235 paci néha-néha, keresztbe ne tegye a szekeret. Az első 7-8 ezer km még nem erről szólt. Ismerkedtünk egymással. Jobb is volt így, mert szükséges volt néhány beavatkozás, mielőtt gyötörni kezdtem volna. Túl egy futómű felújításon, motort érintő kisebb-nagyobb javításokon, (vízpumpa, viszkó, olajcsere) eljött az ideje, hogy össze bogarazzuk az oldalüvegeket.
Akkor itt kanyarodjunk vissza a váltóhoz. Amikor megvettem, csatlakoztam hozzátok, a fórumhoz. Azóta próbálom megfejteni, hogy cseréljek olajat, ne cseréljek... Mivel remekül üzemelt a váltó, illetve megnézetettem az olaj szintet, állagot, (nívócsavarnál) és elvileg szinten volt, és színe is még megvolt, úgy gondoltam, egyenlőre nem piszkálom. Igaz én nem láttam és nem váltósnál nézettettem meg.
Aztán elkezdett a hátsókerék többet forogni mint az első.Hamar be is köszönt a váltó. Vészprogram. Leállítottam, újra indítottam, működik. Telefonálgatás, fórum nézegetés. Mivel sok irányból jött az az infó, hogy akksi csere szükséges lehet, és amúgyis kicsinek találtam a 75ah-ás akkut ami benne volt, lecseréltem az akksit egy 95Ah-ásra. Vagy 90-re. Mindegy, nagyobbra.
Majd 200km megtétele után, vészprogram megint! Leállít, újra indít, megy. Később már a 2-3 fokozat között is kicsit érezhető volt a váltás. Nem durva, de eltért a többi fokozat közti átmenettől. Egyszer volt indokolatlan magas, 5 ezres fordulatszám is, 120km/h sebességnél. Gondoltam, eljött az idő. Eddigre már voltam annyira tájékozott, nektek köszönhetően, hogy tudtam kit kell, kit merhetek keresni.
Így történt, hogy felkerestem az illetőt. Olajteknő le, olaj elég sötét színű, mágnesek beburkolva ferrodol maradékkal. Iszap a teknő alján nem jelentős, de van. Lehetőségeim:
A: Olaj vissza, úgy marad. De ugye ez nem jó.
B: Olajcsere, de lehet hogy az eddigi hibák durvábban, sűrűbben jelentkeznek majd.
C: Teljes váltó felújítás.
Választott megoldás a C verzió. A váltó most bontódik szét. Kíváncsian várom az eredményt...
Bocsánat, kicsit hosszú lett! De hát ugye nincs kocsim, nagyon ráérek!
Folyt köv...
2015.01.28. 12:04
Afterdark írta:yoda írta:Mesélek egy kicsit. Négy hónapja vásároltam a vasat. Az egyetlen dolog amivel kapcsolatban eltérés mutatkozott az eredeti elképzeléshez képest, az volt, hogy nem manuált vettem, hanem automatát. Tudtam, ebből baj lesz! Nem az automatát nézem le, ennyire, csak tudtam, nem fogom tudni megállni, hogy a 235 paci néha-néha, keresztbe ne tegye a szekeret. Az első 7-8 ezer km még nem erről szólt. Ismerkedtünk egymással. Jobb is volt így, mert szükséges volt néhány beavatkozás, mielőtt gyötörni kezdtem volna. Túl egy futómű felújításon, motort érintő kisebb-nagyobb javításokon, (vízpumpa, viszkó, olajcsere) eljött az ideje, hogy össze bogarazzuk az oldalüvegeket.
Akkor itt kanyarodjunk vissza a váltóhoz. Amikor megvettem, csatlakoztam hozzátok, a fórumhoz. Azóta próbálom megfejteni, hogy cseréljek olajat, ne cseréljek... Mivel remekül üzemelt a váltó, illetve megnézetettem az olaj szintet, állagot, (nívócsavarnál) és elvileg szinten volt, és színe is még megvolt, úgy gondoltam, egyenlőre nem piszkálom. Igaz én nem láttam és nem váltósnál nézettettem meg.
Aztán elkezdett a hátsókerék többet forogni mint az első.Hamar be is köszönt a váltó. Vészprogram. Leállítottam, újra indítottam, működik. Telefonálgatás, fórum nézegetés. Mivel sok irányból jött az az infó, hogy akksi csere szükséges lehet, és amúgyis kicsinek találtam a 75ah-ás akkut ami benne volt, lecseréltem az akksit egy 95Ah-ásra. Vagy 90-re. Mindegy, nagyobbra.
Majd 200km megtétele után, vészprogram megint! Leállít, újra indít, megy. Később már a 2-3 fokozat között is kicsit érezhető volt a váltás. Nem durva, de eltért a többi fokozat közti átmenettől. Egyszer volt indokolatlan magas, 5 ezres fordulatszám is, 120km/h sebességnél. Gondoltam, eljött az idő. Eddigre már voltam annyira tájékozott, nektek köszönhetően, hogy tudtam kit kell, kit merhetek keresni.
Így történt, hogy felkerestem az illetőt. Olajteknő le, olaj elég sötét színű, mágnesek beburkolva ferrodol maradékkal. Iszap a teknő alján nem jelentős, de van. Lehetőségeim:
A: Olaj vissza, úgy marad. De ugye ez nem jó.
B: Olajcsere, de lehet hogy az eddigi hibák durvábban, sűrűbben jelentkeznek majd.
C: Teljes váltó felújítás.
Választott megoldás a C verzió. A váltó most bontódik szét. Kíváncsian várom az eredményt...
Bocsánat, kicsit hosszú lett! De hát ugye nincs kocsim, nagyon ráérek!
Folyt köv...
Remek szórakozásnak nézel elébe. Én most vagyok túl egy váltófelújításon. 360.000 ft volt plusz 40.000 olaj plusz munkadíj és ebből az árból nincs még minden elem felújítva. Ha ekkora tétellel számolsz te is, akkor számolnod kell vele, hogy az még nem lesz TELJES váltófelújítás.
2015.01.28. 12:44
2015.01.28. 21:44
2015.01.28. 21:50
2015.01.29. 10:29
Schnitzer írta:Talán én meg tudok egy jó váltót bontottanha érdekel"
2015.01.29. 10:30
kzolee írta:360-ból tán kijön egy kéziváltósítás is... Ha már ennyire keresztbe...
2015.01.29. 10:31
yoda írta:Schnitzer írta:Talán én meg tudok egy jó váltót bontottanha érdekel"
Automatát? (5HP24, 1058000017)
Vagy kézit? Félek kézire átalakítani nem lenne költséghatékony... Váltó, kompjuter, pedálsor, kuplung...
Ja, a felújítás sem az. De talán vékonyabban kijön.
2015.01.29. 10:44
yoda írta:Schnitzer írta:Talán én meg tudok egy jó váltót bontottanha érdekel"
Vagy kézit? Félek kézire átalakítani nem lenne költséghatékony... Váltó, kompjuter, pedálsor, kuplung...
2015.01.29. 10:50
Schnitzer írta:yoda írta:Schnitzer írta:Talán én meg tudok egy jó váltót bontottanha érdekel"
Aha...autómata 5hp 24 -et.
Most jött egy 540-em bontásra
2015.02.02. 15:26

2015.02.03. 12:38
2015.02.03. 14:11
csiatt írta:Még tanuló fázisban van a váltóm
Amit elfelejtettem megkérdezni, hogy a tanulás az első 2000km-kor van, vagy folyamatosan tanul, és minig az utolsó adatok alapján dolgozik?
2015.02.05. 10:14
2015.02.05. 11:15
yoda írta:Tegnap elkészült a paripa! Pillanatnyilag, 60km után, minden rendben!
2015.02.05. 14:30
leslie írta:yoda írta:Tegnap elkészült a paripa! Pillanatnyilag, 60km után, minden rendben!
Mibe fájt?
2015.02.05. 16:31
yoda írta:leslie írta:yoda írta:Tegnap elkészült a paripa! Pillanatnyilag, 60km után, minden rendben!
Mibe fájt?
4k felett...
2015.02.06. 15:26
leslie írta:yoda írta:leslie írta:yoda írta:Tegnap elkészült a paripa! Pillanatnyilag, 60km után, minden rendben!
Mibe fájt?
4k felett...
Nekem 420 vagy 430 volt, 2013 novemberében a hasonló projekt Papp Tamásnál. Azóta is hibátlan a váltó. Diag-on is nézegetem, nem ír be hibát és a váltások is finomak-puhák....
2015.02.08. 13:08
2015.02.18. 21:49